Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Liceul Special ,,MOLDOVA’’ din Târgu Frumos și Ludoteca ANR, împreună cu sprijinul financiar oferit de MOL România, prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor, îți aduc o surpriză. Organizat de Fundația pentru Comunitate, programul susține un proiect de suflet dedicat copiilor și adolescenților cu dizabilități vizuale și de învățare.

Proiectul Ludoterapie prin jocuri de societate accesibilizate își propune să îmbunătățească două jocuri incluzive, “O zi din viața mea!” și “Emoțiile mele”, pe care mai apoi să le multiplice pentru 10 școli speciale din țară (câte unul din fiecare). De asemenea, materialele vor fi disponibile în format digital pe website-ul proiectului https://games.tactileimages.org/ în limbile română, engleză, maghiară și ucraineană, pentru ca în acest fel să beneficieze cât mai mulți copii de ele.

Dacă primul joc, “O zi din viața mea!”, se concentrează asupra stimulării dezvoltării abilităților de gestionare a diverselor situații sociale și emoționale, cel de-al doilea, “Emoțiile mele” se axează pe identificarea și înțelegerea emoțiilor trăite de micuți. Vor fi efectuate sesiuni de testare înainte și după ludoterapie, astfel încât să se poată efectua o evaluare cât mai fidelă a comportamentului emoțional al copiilor implicați în proiect.

Acesta este al treilea an în care Asociația pentru Dezvoltare Urbană este un partener în cadrul finanțărilor primite de la MOL România pentru crearea de materiale ludice, educaționale, alături de Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos, prin doamna profesoară Ioana Ciurea, și de Ludoteca ANR Botoșani, prin doamna profesoară Laura Dănăilă.

Cele două jocuri dezvoltate de noi sunt rezultatul experienței acumulate în cadrul proiectului de anul trecut, “Ludoterapie multisenzorială interactiv-incluzivă”, finanțat prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor.

Atunci, mai multe școli și-au arătat interesul de a beneficia de aceste jocuri, completând un formular la webinarul din finalul proiectului. Îmbunătățirea jocurilor se va baza pe feedback-urile primite și expertiza profesorilor din școlile speciale, care sunt alături ca parteneri ai proiectului, pentru a oferi un rezultat cât mai bun și util în educația incluzivă.

Scopul jocurilor este dezvoltarea emoțională a copiilor într-o manieră ludică, dar și incluziunea lor, care se pot bucura de jocuri împreună cu cei tipici. Mai multe informații despre evoluția proiectului dar și alte detalii sunt disponibile pe site-ul www.procivic.ro, pe site-ul platformei educative www.tactileimages.org, și platformei de jocuri https://games.tactileimages.org/, dar și pe pagina de Facebook – Tactile Images.

Despre Asociația pentru Dezvoltare Urbană


Asociația pentru Dezvoltare Urbană (ADU) este o organizație non-guvernamentală românească din 2009 și se dedică promovării incluzivității prin educație accesibilă pentru copiii cu deficiențe de vedere. Proiectele cheie includ crearea unei platforme gratuite de e-learning și de imprimante tactile, pentru a ajuta în studiul conceptelor spațiale și materiilor STEM. Asociația pentru Dezvoltare Urbană este angajată în oferirea de oportunități egale, iar valorile sale de bază sunt incluziunea, integritatea, dedicația și expertiza.

Despre MOL România


MOL România este membru al Grupului MOL, o companie integrată, independentă, internațională de petrol și gaze, activă în peste 40 de țări cu o forță de muncă internațională dinamică de 27.000 de persoane și o experiență de peste 100 de ani în industrie. Grupul MOL deține o rețea de aproape 2.000 de stații de serviciu în 11 țări din Europa Centrală și de Sud-Est, din care aproximativ 200 sunt situate în România.

Despre Fundația Pentru Comunitate


Fundația Pentru Comunitate este o organizație nonprofit înființată la Cluj în 2008, cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația este integrată grupului MOL și sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație, sprijină copii și tineri talentați în realizarea viselor si proiectelor acestora.

Despre Liceul Special ,,MOLDOVA’’


Liceul Special “MOLDOVA” din Tg. Frumos, înființat în 1961, educă copii cu deficiențe de vedere din Moldova, având clase I-XII. Inițial o școală generală pentru nevăzători, clădirea a fost adaptată de-a lungul timpului pentru nevoile educaționale specifice. Cu o tradiție bogată în educație și cultură, școala s-a distins prin implicarea în activități cultural-artistice și sportive, precum și prin introducerea învățământului Braille și accesului la tehnologia informației, datorită parteneriatelor cu organizații precum Fundația VISIO din Olanda.

Despre Ludoteca ANR Botoșani


Ludoteca ANR oferă servicii educaționale destinate copiilor cu deficiențe de vedere și familiilor lor. Întâlnirile au loc într-un cadru informal, alături de profesori și psihopedagogi, copiii bucurându-se de un timp plăcut petrecut împreună.